Problematika přechodu od jednojádrové k vícejádrové implementaci operačního systému - Skopal, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2017)
Tato práce se zabývá úpravami hardwarového návrhu a operačních systémů vícejádrové platformy ZedBoard tak, aby bylo možné využít obě jádra procesoru ARM Cortex A9 obsažená v SoC Zynq7000. Rozebírá obecnou problematiku vícejádrového prostředí a základní funkce jádra a operačního systému. Popisuje zvolené realizační prostředky ZedBoard a FreeRTOS. V realizační části jsou demonstrovány konkrétní kroky při převodu jednojádrového operačního systému na vícejádrový, ale také kroky nutné ke spuštění dvou různých operačních systémů na dvou jádrech. V poslední části jsou shrnuty všechny dosažené výsledky.

This thesis deals with the modifications of the hardware design and operating systems of the ZedBoard multi-core platform so that both ARM Cortex A9 processor cores included in SoC Zynq7000 can be used. It analyses the general issue of the multi-core environment and the core functions of the kernel and the operating system. It describes selected means of implementation ZedBoard and FreeRTOS. In the implementation section, specific steps are demonstrated to convert a single-core operating system to a multi-core system but also steps required to run two different operating systems on two processor cores. In the last section all achieved results are summarized.
Issue of Migrating from Single-Core to Multi-Core Implementation of Operating System
Keywords: FreeRTOS; ZedBoard; Cortex-A9; vícejádrová platforma; vícejádrové prostředí; vícejádrový procesor; operační systém; Linux; AMP; SMP; FreeRTOS; ZedBoard; Cortex-A9; multicore platform; multicore environment; multicore procesor; operating system; Linux; AMP; SMP