Testování životnosti šroubového spoje pro použití v elektronovém mikroskopu - Habarka, Ondrej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Cílem této bakalářské práce je vybrat vhodný materiál a jeho povrchovou úpravu pro šroubový spoj s jemným závitem na držáku vzorku v elektronovém mikroskopu. První částí je přehled použitelných materiálů a povrchových úprav, které jsou nemagnetické, tudíž neovlivňují elektronový paprsek v mikroskopu. Dále se práce zabývá tvorbou testovacího zařízení na testování životnosti jednotlivých vzorků závitových tyčí. Výsledkem práce je porovnání testovaných materiálů a výběr jednoho nejvhodnějšího pro reálné použití.

The goal of this bachelor’s thesis is to choose suitable material and its surface finish for bolt fastening with fine thread on specimen holder in electron microscope. The first part is overview of applicable materials and metal finishes that are non-magnetic, so they do not affect electron beam in microscope. Further the thesis deals with creating the test tool for life time testing of various spindle specimens. The final result of the thesis represents comparing tested materials and choosing the most suitable for real application.
Testing of service life of the bolt fastening used in electron microscopy
Keywords: šroubový spoj; testování životnosti; elektronový mikroskop; povrchová úprava; testovací zařízení; bolt fastening; lifetime testing; electron microscope; surface finish; test tool