Poslední stupeň parní turbiny - Šabacký, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Diplomová práce se zabývá předběžným výpočtem parní kondenzační turbíny na středním průměru lopatkování. Regulační stupeň je řešen jako A-kolo rovnotlaký stupeň. Mnohastupňové lopatkování je řešeno jako přetlakový stupeň metodou ca/u. Následuje detailní výpočet posledního stupně se zkrucovanou lopatkou. Dále je provedeno porovnání výsledků s firemními výpočty. Na závěr je proveden zjednodušený návrh tvaru profilu lopatky.

This Master’s thesis deals with a pre-calculation of a steam condensation turbine on a blading mid diameter. The governing stage is solved as a A-turbine wheel, impulse blading. Multistage blading is solved as a reacion stage by ca/u method. Further, detailed calculation of last stage with a twisted blade is made. Thesis contains comparision of obtained results with a results provided by contracting company. Final part of thesis deals with a design of sectional shape of a turbine blade.
Last stage steam turbine
Keywords: parní turbína; poslední stupeň; zkrucovaná lopatka; mokrá pára; konstantní cirkulace okolo profilu; steam turbine; last stage; twisted blade; wet steam