Vliv odporu akumulátoru na vodní ráz - Novotná, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato práce se zabývá vlivem plynového akumulátoru na vodní ráz, zvláštní důraz je kladen na odpor připojení akumulátoru a jeho vliv na tlumení vodního rázu. V práci jsou popsány způsoby protirázové ochrany, možnosti numerického řešení vodního rázu, ale i technické aplikace, které hydraulický ráz využívají. Jedna kapitola je věnována hydraulickým ztrátám, které definují odpor připojení akumulátoru. Pro modelový příklad byl vytvořen numerický model pomocí metody charakteristik, který byl následně porovnán s experimentem a upravován tak, aby co nejpřesněji popisoval reálný děj. Proto byly také některé vstupní údaje numerického modelu určeny experimentálně.

The thesis deals with the effect of an air vessel on water hammer, with special accent on the resistance of the air vessel connection and its effect on water hammer damping. The thesis describes the methods of water hammer protection, the possibilities of numerical solution of water hammer, as well as technical applications that use hydraulic shock. One chapter is focused on the hydraulic losses that define the resistance of the air vessel connection. For the model example, a numerical model was made using the method of characteristics, which was then compared with experiment and modified to describe the real process as accurately as possible. Therefore, some of the numerical model inputs were also determined experimentally.
Impact of air vessel resistance on water hammer
Keywords: Vodní ráz; plynový akumulátor; hydraulické ztráty; metoda charakteristik; Water hammer; air vessel; hydraulic losses; method of characteristics