Simulátor a klient pro MODBUS zařízení - Ondrášek, Michael (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá komunikačním protokolem MODBUS. Úvodem jsou popsány vlastnosti protokolu a jeho funkce. Na základě zjištěných vlastností protokolu jsou v další části navrženy dvě aplikace, které simulují jak část serverovou, tak část klientskou. Serverová část má naimplementovány vybrané funkce protokolu a simuluje zařízení pro sběr dat. Následuje detailní návrh aplikací a popis jejich realizací. Poslední část je věnována testování vytvořených aplikací s dostupnými SW emulátory. Práce obsahuje i uživatelský manuál pro ovládání vytvořených aplikací.

This bachelor’s thesis deals with communication protocol MODBUS. The properties of the protocol and its function are described at the beginning of a thesis. There are designed two applications on the basis of identified properties in the other part of thesis, they represent the server part and the client´s part. The server part is implemented by selected functions of protocol and it represents devices for data collection. The next part is the detailed design of applications and the description of their realization. The last part deals with testing of designed applications with available SW simulators. The thesis deals also with user manual for control of created applications.
Simulator and client for MODBUS devices
Keywords: Modbus; ModbusRTU; ModbusASCII; ModbusTCP; RS-232; TCP/IP; C#; klient-server; simulátor; Modbus; ModbusRTU; ModbusASCII; ModbusTCP; RS-232; TCP/IP; C#; client-server; simulator