Problematika hluku větrných elektráren - Honzíček, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Bakalářská práce shrnuje současný stav větrné energetiky v České republice i ve světě. Popisuje stavbu dnešní moderní větrné elektrárny s horizontální osou a konkrétně se zabývá problematikou hluku větrných elektráren z hlediska mechanických i aerodynamických příčin. Názorně zobrazuje způsob měření a následnou analýzu hluku. Závěrečná část se věnuje možným dopadům hluku na zdraví člověka.

Bachelor’s thesis summarizes nowadays wind energy condition in the Czech Republic and in the world. It describes current construction of modern horizontal axis wind turbine and specifically deals with wind turbine noise sources - mechanical and aerodynamic. It typifies measurement method and follow up analysis. Concluding part narrates possibility noise effects on human health.
Noise of Wind Turbine
Keywords: větrná elektrárna; obnovitelné zdroje energie; hluk; měření hluku; aerodynamický hluk; dopad hluku na zdraví; wind turbine; renewable energy; noise; noise measurement; aerodynamic noise sources; noise and health