Optimalizace řídicích parametrů EDM stroje - Prokeš, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Disertační práce je zaměřena na optimalizaci řídících parametrů elektroerozivního stroje, přičemž předmětem optimalizace je rychlost řezání a topografie povrchu. První část práce obsahuje rešeršní studii o technologii elektroerozivního obrábění s tím, že pozornost je věnována především optimalizačním metodám používaných pro řídící parametry tohoto procesu. Druhá část práce je zaměřena na reálnou aplikaci poznatků získaných z prostudovaných zdrojů. Zde jsou navrženy a provedeny plánované experimenty zaměřené na optimalizaci parametrů elektroerozivního stroje pro maximalizaci rychlosti řezání s co nejvyšší jakostí obrobeného povrchu. Výsledkem práce je sestavení adekvátních regresních modelů a nalezení optimálního nastavení řídících parametrů stroje.

The dissertation thesis is focused on the optimization of control parameters of an EDM machine; the subject of optimization is cutting speed and surface topography. The first part of the thesis contains a research study on the technology of electrical discharge machining with the attention paid to the optimization methods use for control parameters of this process. The second part of the thesis is focused on real application of knowledge gained from studied sources. Here, a design of experiment aim at optimizing the parameters of the EDM machine is designed and carried on to maximize the cutting speed with the highest possible surface quallity. The result of the work is to build adequate regression models and find the optimal setting of machine control parameters.
Optimization of EDM process control parameters
Keywords: Optimalizace; řídící parametry; plánovaný experiment; elektroerozivní obrábění; EDM; topografie povrchu; rychlost řezání; čistý molybden; Optimization; control parameters; design of experiment; electrical discharge machining; EDM; topography; cutting speed; pure molybdenum