Shlukování slov podle významu - Hošták, Viliam Samuel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2017)
Táto práca sa zaoberá sémantickou podobnosťou slov. Popisuje a porovnáva existujúce modely, ktoré sa aktuálne pre tento účel používajú. Rozoberá návrh a implementáciu vytvoreného systému na predspracovanie textového korpusu, vytváranie sémantických modelov a vyhľadávanie sémanticky príbuzných slov. Vytvorený systém umožňuje prácu s distribučnými sémantickými modelmi Word2vec, FastText a GloVe.

This thesis deals with semantic similarity of words. It describes and compares existing models that are currently used for this purpose. It discusses the design and implementation of the system for corpus preprocessing, semantic modelling and retrieval of semantically related words. The system that has been created supports the use of distributional semantic models Word2vec, FastText and Glove.
Word Sense Clustering
Keywords: spracovanie prirodzeného jazyka; sémantická podobnosť; Word2vec; FastText; GloVe; Gensim; natural language processing; semantic similarity; Word2vec; FastText; GloVe; Gensim