Systém Sinumerik při synchronním programování CNC obráběcích strojů - Toman, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato práce se zabývá pokročilým programováním CNC obráběcích strojů v řídicím systému Sinumerik 840D powerline se zaměřením na problematiku synchronních akcí. Tyto akce dokážou pružně reagovat na průběh obráběcího procesu v závislosti na detekování signálů ze stroje a provést na základě splnění podmínky určitou akci. V úvodu práce je stručně popsána základní problematika programování CNC strojů a řídicích systémů. Dále je popsána problematika související s programováním synchronních akcí. V praktické části práce je vytvořeno několik příkladů s ověřením jejich funkčnosti.

This thesis deals with advanced programming of CNC milling machines in Sinumerik 840D powerline control system. Mostly it is aimed on issues of synchronized actions. These actions can adaptively react on progress of milling process regarding to signal detection from the machine and execute specific action. In the introduction of the thesis there are briefly described basic issues and fundamentals of CNC machines and control systems programming. The problematic regarding the programming of synchronized actions is also described. The examples with evaluation of their function are created in the practical part of thesis.
Sinumerik tools for synchronous programming of CNC machines
Keywords: Synchronní akce; programové skoky; Sinumerik 840D; adaptivní řízení; CNC programování; Synchronized actions; program jumps; Sinumerik 840D; adaptive control; CNC programing