Návrh technologického postupu výroby části vstřikovací formy - Zmydloch, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem technologického postupu části vstřikovací formy. Pro zhotovení technologického postupu byl vybrán tvárník vstřikovací formy z materiálu 1.2343. Návrh technologického postupu je vytvořen pro výrobní sérii čtyř kusů tvárníků. Na začátku je proveden rozbor zadání, který zahrnuje tvorbu a analýzu modelu. Před samotnou výrobou jsou uvedeny jednotlivé možnosti a způsoby výroby součásti. Po rozboru byla následně vybrána technologie třískového obrábění. Rešeršní část je zaměřena na popis hlavních částí vstřikovacích forem. Dále je proveden rozbor technologií použitých při výrobě, včetně možností tepelného zpracování obráběného materiálu. V praktické části je následně uvedena volba strojů, nástrojů, měřidel, přípravků a řezných podmínek. Jednotlivé části výroby od polotovaru až po finální kompletaci formy jsou stručně popsány ve výrobním postupu. Detailnější návrh technologického postupu výroby je uveden v příloze bakalářské práce. Jednotlivé kroky výroby jsou kromě slovního popisu doplněny obrázky, které znázorňují konkrétní část výroby. V každém kroku je uveden i nástroj, měřidlo případně přípravek. Technologický postup je doplněný o výkresovou dokumentaci, kde jsou zobrazeny hlavní konstrukční rozměry. Vzhledem k tvarové složitosti součásti je výkresová dokumentace doplněná i o bezvýkresovou dokumentaci.

This bachelor's thesis deals with the design of the technological process of a part of an injection mold. An injection mold made of material 1.2343 was selected to produce the technological process. The technological process is designed for a production series of four molds. At the beginning, an analysis of the assignment is carried out, which includes the creation and analysis of the model. Before the actual production, individual options and methods of manufacturing the part are presented. After the study, the chip machining technology was selected. The research part is focused on the description of the main parts of the injection molds. Furthermore, an analysis of the technologies used in production is carried out, including the possibilities of heat treatment of the machined material. The practical part then describes the choice of machines, tools, gauges, fixtures, and cutting conditions. The individual parts of production from the semi-finished product to the completion of the mold are briefly described in the production process. A more detailed design of the technological production process is given in the appendix to the bachelor's thesis. In addition to the verbal description, the individual steps of production are supplemented with pictures that illustrate a specific part of production. Each step also includes a tool, gauge, or fixture. The technological process is supplemented with drawing documentation, where the main design dimensions are shown. Due to the shape complexity of the component, the drawing documentation is also supplemented with non-drawing documentation.
Proposal of technological process for production of a part of an injection mold
Keywords: vstřikovací forma; bezvýkresová dokumentace; CNC obrábění; technologický postup; plasty; injection mold; drawing–free documentation; CNC machining; technological process; plastics