Disassembler a analyzátor binárního kódu - Bayer, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2021)
Tato práce se zabývá problematikou zpětného překladu binárního kódu do jazyka symbolických instrukcí. Věnuje se popisu architektur ARM a AVR a průzkumu existujících řešení. Na základě získaných informací zpracovává návrh a implementaci aplikace typu disassembler. Poskytuje grafické uživatelské rozhraní usnadňující spuštění zpětného překladu a zobrazení jeho výsledku. Navržené prostředí je snadno rozšířitelné o disassemblery dalších architektur, algoritmy řízení zpětného překladu a analýzy kódu.

This thesis is focused on binary code disassembly. It describes the design of ARM and AVR architectures and does a research into existing solutions. Based on this knowledge, we designed and implemented a disassembler-like application. The application provides a graphical user interface to facilitate the starting of disassembly and displays the result. The designed environment is extensible to more disassemblers, disassembly algorithms, and code analysis.
Disassembler and Analyser of Binary Code
Keywords: disassembler; instrukční sada; ARM; AVR; instrukce; spustitelný soubor; disassembler; instruction set architecture; ARM; AVR; instruction; executable