Modifikace hlubokých zásobníkových automatů - Putala, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Cílem této práce bylo seznámit se s hlubokými zásobníkovými automaty a na základě získaných poznatků navrhnout, formálně definovat a implementovat modifikovaný automat, který nevyužívá nevstupní symboly, uvnitř seřazené posloupnosti n zásobníků. Tento redukovaný automat byl analyzován z hlediska rozpoznávací síly a bylo dokázáno, že třída jazyků přijímaných tímto automatem, leží mezi regulárními a stavovými gramatikami, přičemž byly identifikovány charakteristické prvky jazyků, na kterých model ztrácí svou sílu. Dále byl navržen a vyvinut nástroj využívající sady algoritmů definovaných touto práci, pro transformace mezi zmíněnými modely, s cílem funkčního testování formálních výsledků této práce na základě sady testovacích vstupů.

The goal of this thesis was to become familiar with deep stack automata and, based on the knowledge gained, to design, formally define and implement a modified automaton that does not use non-input symbols inside an ordered sequence of n stacks. This reduced automaton was analyzed in terms of recognition power and it was proven that the class of languages accepted by this automaton lies between regular and state grammars, while the characteristic elements of languages on which the model loses its power were identified. Furthermore, a tool using the set of algorithms defined in this work was designed and developed for transformations between the mentioned models, with the aim of functionally testing the formal results of this work based on a set of test inputs.
Modifications of Deep Pushdown Automata
Keywords: Formální jazyky; gramatiky; automaty; Chomského klasifikace; simulace; hluboké zásobníkové automaty; stavové gramatiky; čisté seřazené n-zásobníkové automaty; Formal languages; grammars; automata; Chomsky classification; simulation; deep pushdown automata; state grammars; ordered pure deep n-pushdown automata