Problematika obráběcích strojů pro velkosériovou výrobu - Nejedlý, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Bakalářská práce je zaměřená na problematiku výrobních strojů ve velkosériové výrobě. První část práce zahrnuje rešerši zaměřenou na oblast stavebnicových jednoúčelových strojů. V rámci této části práce jsou popsány typizované uzly jednotlivých výrobců. Dále zde budou popsány stroje firem, které se výše zmíněnou problematikou zabývají. V rámci druhé části práce je zpracován návrh vlastního produkčního stroje. Návrh je zpracován na základě poznatků vycházejících z rešerše zpravované v první části práce.

The bachelor thesis focuses on the issue of processing machine in large-lot production. First part of this paper includes an overview in the field of constructional single purpose machines. Typified nodes of individual producers are described in this part. Then this part describes machines of companies which deal with the issue mentioned above. In the second part of the bachelor thesis is elaborated a project of proper production machine. The project is elaborated on the basis of facts consequent on the overview in the first part of this paper.
Machine tools for large-scale production
Keywords: jednoúčelový stroj; velkosériová výroba; obráběcí jednotky; polohovací jednotky; typizované uzly; single-purpose machine; large-lot production; machining units; positioning units; typified nodes