Prázdné urbánní monumenty – aktivace zhlaví Pražského viaduktu v Brně urbanisticko-architektonická studie - Slouková, Hana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Předmětem diplomové práce je urbanisticko - architektonická studie lokality podél železničního viaduktu v Brně na severním okraji čtvrti Trnitá. Cílem je propojení historického jádra města Brna s doposud zanedbaným územím v okolí stávajícího fragmentu viaduktu. Podkladem a východiskem je analýza všeobecně o problematice území v post – industriálních městech. Prostřednictvím rehabilitace současných industriálních staveb a doplněním hmotové struktury je vybrané území začleněno do organismu města s důrazem na zvýšení prostupnosti území a vytvoření kvalitních veřejných prostor.

The aim of the urban – architectural study is to connect the historic city centre with the so far problematic and neglected areas along to the viaduct via rehabilitation and conversion of industrial buildings and filling up the city structure with new volumes in order to integrate the area within the organism of the city. Creative efforts are supported by analysis of post-industrial cityscape generally and its problems. The focus will be on sustainable principles, connectivity, eco-friendly transport and creating quality public spaces.
Unused urban monuments – activation of the head of the Prague viaduct in Brno Urban planning and architectural study
Keywords: Dostupnost; příležitosti; místní zdroje; participace; crowdfunding; komunita; DIY; place making; genius loci; kreativní průmysl; hybridní typologie; rehabilitace; adaptivní znovuvyužití; identita místa; dialog; logistika; prostorové/sociální/ekonomické intervence; viadukt; platforma; hostel; přechodné ubytování; smíšené funkce; Availability; opportunities; local resources; participating; crowdfunding; community; DIY; placemaking; genius loci; creative industry; hybrid typology; rehabilitation; adaptive reuse; identity site; dialogue; logistics; spatial/social/ economic interventions; viaduct; platform; hostel; tourism accommodation; mixed-use