Zdvihový mechanismus mostového jeřábu nosnosti 20000 kg - Fryštenský, Hynek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce se věnuje konstrukčnímu návrhu zdvihového mechanismu mostového jeřábu o nosnosti 20000 kg. V úvodní části je provedena rešerše vybraných existujících řešení, na jejímž základě je uskutečněn vlastní návrh koncepce zařízení. Dále jsou stanoveny hlavní rozměry a jsou zvoleny jednotlivé komponenty. Součástí práce je výkresová dokumentace, která zahrnuje výkres celkové sestavy zdvihového mechanismu a výkres jeřábové kladnice.

This bachelor’s thesis focuses on the design of a hoisting mechanism for a bridge crane with a load capacity of 20000kg. The introductory part includes a review of selected existing solutions, based on which the concept of the device is proposed. Subsequently, the main dimensions are determined and individual components are selected. The thesis also includes technical drawings, comprising an assembly drawing of the hoisting mechanism and a drawing of the crane pulley block.
Lifting mechanism of a bridge crane with a capacity of 20000 kg
Keywords: mostový jeřáb; jeřábová kočka; zdvihový mechanismus; jeřábová kladnice; bridge crane; crane cat; hoisting mechanism; crane pulley block