Vliv pokročilých oxidačních procesů na ekotoxicitu pesticidních látek - Goma, Bernadette (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
Tématem této bakalářské práce je studium vlivu pokročilých oxidačních procesů na ekotoxicitu pesticidních přípravků Metazachlor a Chloridazon. Oba herbicidy jsou běžně využívané na ochranu zemědělských plodin, jako jsou řepka olejka, tuřín, mangold či řepa krmná proti celé škále nežádoucích jednoděložných a dvouděložných plevelných rostlin. Aplikace bývá nejčastěji na velkých plochách, a tudíž představují vysoké riziko pro jednotlivé složky životního prostředí. V práci byl sledován případný vliv na zástupce producentů a konzumentů akvatického ekosystému. Roztoky pesticidních přípravků, které byly podrobeny vybraným způsobům ošetření pomocí pokročilých oxidačních procesů,byly otestovány na vodních organismech, a to konkrétně na korýši Daphnia magna a vodní rostlině Lemna minor. Z výsledků jednotlivých testů byly vypočteny ekotoxikologické hodnoty EC50 a IC50 a byla porovnána jejich ekotoxicita a takto i efektivita oxidačních procesů při odstraňování polutantů z odpadních vod.

The topic of this bachelor thesis is a study of the influence of advanced oxidation processes on the ecotoxicity of pesticides Metazachlor and Chloridazon. Both herbicides are commonly used to protect crops such as oilseed rape, turnips, chard or fodder beet against whole range of undesirable monocotyledonous and dicotyledonous plants. Application is most often on large areas and therefore pose a high risk to the quality of the environment. The possible influence on the representatives of producers and consumers of the aquatic ecosystem was monitored in the work. Solutions of pesticides, which were subjected to selected methods of treatment using advanced oxidation processes, were tested on aquatic organisms, specifically on crustaceans Daphnia magna and aquatic plant Lemna minor. From the results of individual tests, the ecotoxicological values of EC50 and IC50 were calculated and their ecotoxicity and thus the efficiency of oxidation processes in the removal of pollutants from wastewater were compared.
Influence of advanced oxidative processess on ecotoxicity of pesticides
Keywords: Ekotoxicita; pesticidy; herbicidy; ekotoxikologické testy; pokročilé oxidační procesy; Ecotoxicity; pesticides; herbicides; ecotoxicology tests; advanced oxidation processes