Přehled možností a způsobů výroby polyetylénových acetabulárních jamek umělého kyčelního kloubu - Klus, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato bakalářská práce poskytuje komplexní přehled možností a způsobů výroby polyetylénových acetabulárních vložek umělého kyčelního kloubu. Popsán je vývoj zpracování polyetylénu od počátku 70. let až po současné trendy. Dále je vylíčeno několik metod výroby vložek různými firmami. Metody jsou srovnány z hlediska odolnosti výsledného produktu vůči otěru. V závěru jsou uvedeny starší i moderní postupy hodnocení lineárního či volumetrického otěru polyetylénových vložek.

The bachelor‘s thesis gives a complex review of options and methods for manufacturing polyethylene acetabular liners in artificial joint hips. It describes the development process of polyethylene from the early 70s to nowadays. Several manufacturing techniques of polyethylene liners and their effect on the wear resistance are also listed. The final part of the thesis focuses on older and modern evaluation methods of linear or volumetric wear rate of polyethylene liners.
Review of the options and methods of manufacture polyethylene acetabular cups artificial hip joint
Keywords: Umělý kyčelní kloub; polyetylén; acetabulární vložka; způsoby výroby; otěr; Artificial joint hip; polyethylene; acetabular liner; methods of manufacturing; wear rate