Optimalizace konstrukce bezpilotního prostředku vyráběného technologií Fused Deposition Modelling (FDM) - Sladký, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem vnitřní struktury křídla bezpilotního 3D tištěného letounu VUT 714. V rámci této práce byl proveden výpočet zatížení, statická pevnostní zkouška, kontrolní MKP výpočet a následně byla provedena topologická optimalizace. Výsledkem této diplomové práce je racionální návrh vnitřní struktury křídla založený na výpočtu zatížení a znalosti působení tohoto zatížení na konstrukci.

This master thesis deals with the design of the internal wing structure of 3D printed flying wing VUT 714. As a part of this work was performed a load calculation, static strenght test, comparative FEM analysis and subsequently topology optimization was performed. The outcome of this master thesis is a rational design of the wing internal structure based on the load calculation and knowledge of effect of this load on the structure.
Structural optimization of 3D-printed Unmanned Aerial Vehicle
Keywords: bezpilotní letoun; MKP; topologická optimalizace; VUT 714; 3D tisk; unmanned aerial vehicle; FEM; topology optimization; VUT 714; 3D print