Experimentální mechanicko-elektrický hudební nástroj - sampler na magnetofonickém principu, jehož zvuk je frekvenčně modulován - Hofr, Šimon (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Cílem bakalářské práce je navrhnout a realizovat experimentální mechanickoelektrický hudební nástroj blíže specifikovaný jako sampler na magnetofonickém principu jehož zvuk je frekvenčně modulován. V teoretickém úvodu popíšu základní rozdělení hudebních nástrojů a představím příklady z vybraných skupin, které se blíží navrženému sampleru. Druhá kapitola se věnuje druhům syntéz, z čehož stěžejní je frekvenční modulace. Ve třetí kapitole je popsán návrh podoby sampleru a jeho obvody. Čtvrtá kapitola pojednává o realizaci a poznatcích z konstrukce.

The aim of the bachelor thesis is to design and implement an experimental mechanical-electric musical instrument specified as a sampler on the magnetophonic principle, whose sound is frequency modulated. In the theoretical introduction I will describe the basic classification of musical instruments and present examples from selected groups that are close to the proposed sampler. The second chapter is devoted to types of synthesis, of which frequency modulation is the central one. The third chapter describes the design of the sampler form and its circuitry. The fourth chapter discusses the realisation and construction findings.
Experimental musical instrument, combining a sampler based on the tape principle and the principle of frequency modulation
Keywords: Frekvenční modulace; syntezátor; sampler; oscilátor; magnetofonický pásek; Frequency modulation; synthesizer; sampler; oscillator; magnetophonic tape