Změna organizační kultury jako účinný prostředek získání zákazníka. - Hartman, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2010)
Předmětem bakalářské práce „Změna organizační kultury jako účinný prostředek získání zákazníka“ je analyzovat a navrhnout změny firemní kultury konkrétní společnosti, která působí v automobilovém průmyslu. Hlavním cílem je analyzovat spokojenost zaměstnanců v souvislosti s firemní kulturou a vyzkoumat nejlepší způsob přísunu nových zákazníků.

The main task of this bachelor´s thesis called „Organizational Culture Change as an Effective Tool for Customer Gaining“ is to analyse and suggest changes of corporate culture of a specific company working in car industry. The main aim is to analyse the content of the employees in a connection with the corporate culture and find out how to gain new customers.
Organizational Culture Change as an Effective Tool for Customer Gaining.
Keywords: Organizační kultura; management; společnost; zákazníci; úspěch; porovnání; manažerské a obchodní dovednosti; cíle; lidé; Corporate culture; analysis; management; company; customers; success; comparison; managerial and business abilities; tasks; people