Návrh zajištění stavební jámy v centru Brna - Kováč, Vladimír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Práce se zabývá problematikou prvního a druhého mezního stavu, jedenkrát kotvené pažící konstrukce stavební jámy, na ulici Křenová v Brně. Výpočet prvního mezního stavu je proveden ručně a poskytuje vstupní informace pro druhý mezní stav, který je pak řešen numerickou analýzou, metodou konečných prvků. Pro výpočet druhého mezního stavu pak byly použity tyto materiálové modely: Mohr-Columb, Hardening soil a Hardening soil small strain model.

The work deals with the problem of the ultimate and serviceability limit state of a once-anchored retaining structure of an excavation on Krenova street in Brno. The calculation of the ultimate limit state is solved manually and provides an input into the serviceability limit state, which is solved by means of a numerical analysis using a finite element method. To calculate the serviceability limit state, these constitutive models: Mohr-Columb, Hardening soil and Hardening soil small strain model are used.
Design of excavation in the Brno city centre
Keywords: Geotechnika; stavební jáma; první mezní stav; záporové pažení; trysková injektáž; horninová kotva; druhý mezní stav; deformace; metoda konečných prvků; numerická analýza; PLAXIS; Geotechnics; excavation; ultimate limit state; retaining wall; jet grounting; rock anchor; serviceability limit state; deformation; finite element method; numerical analysis; PLAXIS