Malé vodní elektrárny kašnového typu. - Vintr, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Bakalářská práce se snaží popsat řešení malých vodních elektráren a to především elektráren kašnového typu. Úvodní kapitola obecně popisuje dělení vodních elektráren a jejich stavební řešení. První podkapitola stručně seznamuje s problematikou vodních elektráren a jejich členěním. V druhé podkapitole je rozebráno stavební řešení vodních elektráren. Stručně jsou zde popsány nejdůležitější stavební části vodní elektrárny. Druhá kapitola se zabývá především vodními motory a jejich jednotlivými částmi. V této kapitole je kladen důraz zejména na vodní motory používané v kašnových elektrárnách a posléze přímo na řešení kašen a nátoku vody na turbínu. První dvě velké části práce se snaží podat co nejkomplexněji problematiku malých vodních elektráren, a to zejména kašnových, zatímco závěrečná třetí kapitola blíže seznamuje s dvěma malými elektrárnami kašnového typu.

The main target of this bachelor´s work is dealing with small hydro power plant, especially these plants of the fountain type. The first chapter deals with description, the main division of hydro power plant and their building construction. There is hydro engine and their individual parts in the second chapter. These engines are then given in context with using of hydro energy and their using in hydro power plant of the fountain type. There is also design concept of stock inlet into turbine. Not just theory but also practical construction are showed here to be compact for better understanding of these power plants in the third chapter.
Small Hydro Power Plant of The Fountain Type
Keywords: - vtokový objekt - přivaděč vody - kašna - turbína - oběžné kolo - rozvaděč - spirála; - water intake - upstream waterway - fountain - turbine - action wheel - wicket gate - spiral