Novostavba na Kraví hoře v Brně - Sovíček, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2024)
Anotace Bakalářská práce se zabývá parcelou na Kraví hoře. Kraví hora je mnohovrstevnaté místo spojující různorodé skupiny, které nabízí mnoho volnočasových aktivit od sportovního vyžití v plaveckém bazénu po odpočinek v parku. V okolí se nachází stavební a právnická fakulta a vybraný pozemek jednou stranou přiléhá k zahrádkářské kolonii. Návrh se zabývá vysokoškolskými kolejemi a to proto, že studenti a zahrádkáři mohou zajistit na první pohled nezvykle harmonické využívání tohoto území. Obě skupiny se nebudou rušit, zahrádky jsou nejvíce vytížené přes víkend, kdy mnoho studentů odjíždí domů. Z druhé strany je parcela obklopena silnicí vedoucí od likusáků k autoservisu. Setkávají se zde dva světy, provoz na frekventované silnici a klid soukromých zahrad. Projekt tento rozdíl reflektuje a k oběma stranám budovy se proto staví jinak. Strana k silnici se skládá z pevně daného rastru pokojů. Naopak východní strana je v práci vnímaná jako pokračování zahrad a gradace v rozpohybovanou strukturu. Rozpohybování obvodových stěn této části zajistí dostatek světla i přes orientaci na východ a zároveň vytváří zákoutí pro společenská setkání či soukromý oddech. Přechod mezi těmito světy tvoří ústřední chodba se schodištěm a výtahem, která prostupuje do obou stran budovy v podobě společenských místností. Pod celým objektem je krytý prostor pro volné využití s garáží, který svým konstrukčním rozdělením kopíruje celý objekt. V těchto prostorách se také nachází technická místnost a tubus výtahu. Západní stranu budovy lemují dvě rampy vedoucí z rušné silnice k hlavnímu a bočnímu vchodu.

Abstract The bachelor thesis deals with a plot of land on Kraví hora. Kraví hora is a multi-layered place that brings together diverse groups and offers many leisure activities from sports in the swimming pool to relaxation in the park. There are Engineering and Law faculties in the area and the selected land adjoins a gardening colony on one side. The proposal deals with university dormitories and this is because students and gardeners can provide a seemingly unusually harmonious use of the area. The two groups will not interfere; the gardens are busiest at the weekend when many students go home. On the other side, the plot is surrounded by a road leading from the “likusáky” to car repair shop. Two worlds meet here, the traffic on the busy road and the tranquility of the private gardens. The project reflects this difference and therefore treats the two sides of the building differently. The side facing the road consists of a fixed grid of rooms. In contrast, the east side is seen in the work as a continuation of the gardens and a gradation into a sprawling structure. The staggered exterior walls of this section ensure plenty of light despite the orientation to the east, while creating nooks and balconies for social gatherings or private respite. The transition between these worlds is formed by a central corridor with a staircase and lift, which penetrates both sides of the building in the form of public rooms. Under the whole building is a covered space for free use and a garage, which in its structural division follows the whole building. In this space there is also a utility room and a lift tube. The west side of the building is flanked by two ramps leading from the busy road to the main and side entrances.
A new building on Kraví hora in Brno
Keywords: koleje; Kraví hora; studenti; zahrádkářské kolonie; Brno; rastr; přechod; oslunění; dormitories; Kraví hora; students; gardening colonies; Brno; raster; transition; sunlight