Analýza rozměrového účinku při řezání a jeho význam pro posouzení minimální tloušťky třísky - Kraváček, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Při obrábění sehrávají rozměry součásti rozhodující úlohu z hlediska jejich chování. To je důsledkem „rozměrového účinku“, který mění obecné charakteristiky procesu řezání. Cílem diplomové práce bylo přispět k ověření poznatků o tomto účinku a možnostech dalšího využití při obrábění. Hlavní pozornost je zaměřena na vztah mezi poloměrem zaoblení ostří a hloubkou třísky.

During machining play the size off component deciding role from the viewpoint of their behaviour. This is result of „size effect”, which turns common characteristic cutting process. The aim of diploma thesis was contribute piece of knowledge verification of this effect and the further exploit during machining. The main interest is directed to the relation between the cutting edge and depth of cut.
Size effect analysis during cutting and its importance for evaluation of minimum chip thickness
Keywords: minimální hloubka řezu; rozměrový účinek; broušení; minimal depth of cut; size effect; grinding