Implementace služby poskytující frontu zpráv v technologii cloud computing - Hanus, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2018)
Práca hovorí o rôznych spôsoboch komunikácie medzi komponentami distribuovaného systému. Popisuje komunikáciu formou výmeny správ a zároveň pripomína, aké existujú alternatívy. Približuje rôzne modely výmeny správ, rôzne formáty správ a rôzne špecifikácie. Sú detailne predstavené komerčné nástroje ActiveMQ, RabbitMq a Kafka. Dôraz je kladený na predstavenie princípu, akým vymieňajú správy, možnosti ich škálovateľnosti a ďalšie. Na základe popísaných vlastností je navrhnutá webová služba. Jej účelom je správa a monitorovanie nástroja podľa používateľovho výberu a jednoduchá zmena použitého nástroja za iný. Navrhnutá aplikácia je implementovaná v jazyku Kotlin pre zvolený nástroj RabbitMQ. Implementované riešenie umožňuje jednoduchú výmenu správ cez REST api.

Thesis discusses about different ways of a communication between components of a distributed system. It describes a communication using a message exchange and at the same time talks about other alternatives. It adds details about various models of a message exchange, various message types and about various specifications as well. Commercial tools ActiveMQ, RabbitMQ and Kafka are presented. Special emphasis is placed on describing the way these tools exchange messages, scalability options and others. The web service is designed according to the described features. Its main purpose is management and monitoring of the tool by user choice and easy replacement of this tool with another one. Designed application is implemented using the Kotlin language for selected tool RabbitMQ. The implemented solution allows a simple exchange of messages through the REST api.
Implementation of Message Queue as a Service in Cloud Computing
Keywords: fronta správ; téma; RabbitMQ; ActiveMQ; Kafka; administračný nástroj; monitorovanie; message queue; topic; RabbitMQ; ActiveMQ; Kafka; administration tool; monitoring