Rozvoj nízkonákladové letecké dopravy - Baumann, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Během uplynulých 20 let se mezi nejúspěšnější letecké společnosti v Evropě, alespoň podle počtu přepravených cestujících, zařadilo hned několik takzvaných nízkonákladových leteckých společností. Analýza příčiny jejich úspěchu je jedním z cílů teoretické části diplomové práce. Dále je cílem diplomové práce analyzovat postupný vývoj a následný rozvoj nízkonákladové letecké dopravy v rámci Evropy a popsat trh nízkonákladové letecké dopravy v Evropě z hlediska historie a z hlediska konkurence klasických dopravců. Praktickou částí a hlavním cílem diplomové práce je celková analýza odlišností obchodních modelů jednotlivých nízkonákladových dopravců a vlivu těchto odlišností na vývoj jejich ekonomických a provozních výkonů.

Over the past 20 years, there were several low-cost airlines identified as the most successful airlines in Europe according to the number of transported passengers. Theoretical part of the thesis has several objectives. It is an analysis of the airlines success it selves as well as an analysis of their gradual development in low cost air travel within Europe and description of the low-cost aviation market in Europe in terms of the history and competitiveness. The practical part which is the main objective of the thesis is an overall analysis of the differences in business models of low-cost carriers and the impact of these differences on the development of their economic and operational performance.
Evolution of Low Cost Airlines
Keywords: Evropa; letectví; nízko-nákladoví dopravci; deregulace; liberalizace; Ryanair; easyJet; Air Berlin; Europe; aviation; low-cost carriers; deregulation; liberalization; Ryanair; easyJet; Air Berlin