Rhythms of restlessness - Hudecová, Stanislava (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, 2024)
V bakalárskej práci Rhythms of restlessness spracovávam prostredníctvom osobných asociácií a spomienok, témy pracovnej etiky a kapitalisticky orientovanej kultúry dnešnej spoločnosti. V inštalácii tvorenej sériou objektov a v nich zakomponovanými kresbami, zhmotňujem svoje intímne postoje či pocity pomocou kombinovania momentov zo spomienok s momentami z každodenných rutinných činností, ktoré sú upozadenou a prehliadanou súčasťou nášho každodenného „autopilotného“ fungovania. Kancelárska stolička tu vystupuje ako spomienka, metafora či symbol pracovania a jej rôzne spracovania naprieč inštaláciou sú nositeľmi odkazov k mojim asociáciám spojeným s týmto fenoménom. Pomocou tejto práce skúmam vzťahy môjho blízkeho okolia k tomu, čo znamená fungovať v dnešnej dobe orientovanej na úspech namiesto spokojnosti, a tiež pre mňa osobne slúži ako cesta k uvedomeniu si vlastného miesta v kontexte mojej umeleckej praxe. Práca vychádza z mojich predošlých projektov, v ktorých som sa často zaoberala témami vlastnej intimity a psychológie v kontexte fungovania v dnešnej dobe. Úzko súvisí s poslednou prácou s názvom Bedroom routines, ktorá metaforicky spracovávala domáce rutiny a momenty, nasledovaním štylizovanej postavy, ktorá je v tvorbe mojim „avatarom“.

In my bachelor thesis Rhythms of restlessness I adress, through personal associations and memories, the themes of work ethics and the capitalist-oriented culture of today's society. In an installation made up of a series of objects and drawings embedded within them, I materialize my intimate attitudes or feelings by combining moments from memories with moments from everyday routine activities that are an overlooked part of our everyday "autopilot" functioning. The office chair here acts as a memory, metaphor or symbol of working, and its various manipulations across the installation carry references to my associations associated with this phenomenon. Through this work, I explore the relationships of my immediate surroundings to what it means to function in today's success-oriented rather than happiness-oriented time, and it also serves as a way for me personally to become aware of my own place in the context of my artistic practice. The work builds on my previous projects, in which I have often explored themes of my own intimacy and psychology in the context of functioning in today's world. It is closely related to my most recent work entitled Bedroom Routines, which metaphorically worked through domestic routines and moments, following a stylized character who is my "avatar" in the work.
Rhythms of restlessness
Keywords: komodifikácia; kapitalizmus; úspech; momenty; rutina; rituál; práca; rovnováha; pocity; intimita; čas; kancelária; comodification; capitalism; sucsess; moments; routine; work; balance; feelings; intimity; time; office