Predikce atmosférické turbulence - Sloboda, Šimon (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Cílem této práce je prozkoumání teoretických znalostí týkajících se strukturního parametru indexu lomu a modelů pro jeho výpočet a predikci. Na základě dat stažených z meteorologických služeb byla vyhodnocena přesnost predikcí strukturního parametru indexu lomu vypočteného Sadot-Kopeika modelem na deseti různých lokacích na Zemi. Byl vytvořen program pro výpočet a predikci strukturního parametru indexu lomu využívající stažená meteorologická data.

The aim of this work is to examine theoretical knowledge of the refractive index structure parameter and models for its calculation and prediction. Based on data downloaded from meteorological services, the accuracy of refractive index structure parameter prediction using Sadot-Kopeika model was evaluated at ten different locations on Earth. A program was created for the calculation and prediction of the refractive index structure parameter, which uses downloaded meteorological data.
Prediction of the atmospheric turbulence
Keywords: predikce; atmosférická turbulence; počasí; index lomu; strukturní parametr indexu lomu; prediction; atmospheric turbulence; weather; refractive index; refractive index structure parameter