Počítačová analýza medicínských obrazových dat - Krajčír, Róbert (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Táto práca sa zaoberá analýzou medicínskych obrazových dát pomocou rôznych štatistických a numerických metód implementovaných v prostrediach Eclipse a Rapidminer využitím jazyku Java. Použité sú sady snímok (rezov), ktoré sú výsledkom vyšetrenia mozgu rôznych pacientov magnetickou rezonanciou. Jednotlivé segmenty v tomto 3D obraze sú podrobené výpočtu niekoľkých lokálnych príznakov, na základe ktorých sú vygenerované dátové sady pre použitie v trénovacích algoritmoch. Schopnosť týchto alogritmov úspešne identifikovať zdravé alebo choré tkanivo je následne otestovaná prakticky na dostupných dátach.

This work deals with medical image analysis, using variety of statisic and numeric methods implemented in Eclipse and Rapidminer environments in Java programming language. Sets of images (slices), which are used here, are the results of magnetic resonance brain examination of several subejcts. Segments in this 3D image are analyzed and some local features are computed, based on which data sets for use in training algorythms are generated. The ability of successful identification of healthy or unhealthy tissues is then practically tested using available data.
Computer analysis of medical image data
Keywords: lokálne príznaky; skleróza multiplex; 3D; diagnostika; vyhľadávanie; strojové učenie; Rapidminer; local features; Multiple sclerosis; 3D; diagnosis; search; machine learning; Rapidminer