Příprava a charakterizace vysoce plněných kompozitních systémů pro stomatologické aplikace - Gavroňová, Ivana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2017)
Diplomová práca za zaoberá vysokoplnenými časticovými kompozitnými materiálmi pre stomatologické aplikácie. V praktickej časti bola matrica na báze dimetakrylátov plnená zmesou častíc rôzneho typu a odlišnej veľkosti pre dosiahnutie maximálneho možného vyplnenia. Ďalej bol študovaný vplyv a obsah plniva na vlastnosti kompozitného materiálu. Na kompozitnom materiáli bola testovaná aj hydrolytická stabilita. Použitými metódami na charakterizáciu kompozitných materiálov boli ohybová skúška, termogravimetrická analýza (TGA), diferenčná kompenzačná fotokalorimetria (DPC), dynamicko-mechanická analýza (DMA) a rastrovacia elektrónová mikroskopia (SEM). Polymerácia matrice bola charakterizovaná stupňom konverzie, teplom polymerácie a polymeračnou rýchlosťou. Ďalej bolo zmerané polymeračné zmrštenie vzoriek s plnivom. U testovaných vzoriek bola zistená teplota skelného prechodu, dynamický modul pri teplotách 40 °C a 100 °C, ďalej modul pružnosti, pevnosť, kritická hodnota faktoru intenzity napätia a kritická hodnota rýchlosti uvoľňovania energie.

Master thesis deals with highly filled particulate composite materials for dental applications. In the practical part, the dimetacrylate matrix was filled with a mixture of particles of different types and different sizes to achieve the maximum possible packing. Moreover, filler content and the influence of filler on composite material was studied. Hydrolytic stability was also tested on composite materials. The methods used to characterize composite materials were bending test, thermogravimetric analysis (TGA), differential scanning photocalorimetry (DPC), dynamic-mechanical analysis (DMA) and scanning electron microscopy (SEM). Curing of the matrix was characterized by the degree of conversion, the heat of polymerization and the polymerization rate. Furthermore the polymerization shrinkage was measured. The glass transition temperature, the dynamic modulus at 40 °C and 100 °C, the modulus of elasticity, the strength, the critical value of the stress factor and the critical energy release rate were found in the tested samples.
Preparation and characterization of highly filled composite materials for dental applications
Keywords: dentálny; plnený; časticový; kompozitný; materiál; plnivo; dental; filled; particulate; composite; material; filler