Využití tepla z odpadní vody. - Tlašek, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou spojenou se zpětným získáním tepla z odpadní vody a energetickou náročností čistíren odpadních vod. Současné technologie umožňují získat zpět teplo, které bylo vloženo do ohřevu teplé vody. A to jak pro malé výkony v rodinných domech, tak i pro velké budovy občanské vybavenosti. Ukázalo se, že díky využití tepelného čerpadla, se nízkopotencionální teplo odpadní vody může přeměnit v užitečné teplo pro vytápění a ohřev teplé vody. Nejen, že jsou tepelná čerpadla šetrná k životnímu prostředí, ale také dokáží konkurovat tradičním zdrojům tepla. Cílem práce bylo popsat tyto technologie a minimalizovat energii, která nám nevyužita „odteče do kanálu“.

The bachelor thesis deals with the problems associated with heat recovery from waste water and energy intensity of wastewater treatment plants. Current technologies allow you to recover heat that was inserted into the hot water. These technologies can be used for small performances in houses and for large building amenities too. It has been shown that by using a heat pump, low-potential heat waste water can be converted into useful heat for heating and hot water. Not only these heat pumps are environmentally friendly environments, but they can also compete with traditional sources of heat. The aim of the study was to describe these technologies and to minimize the energy that is wasted us „will drain into the canal“.
Use of heat from wastewater
Keywords: odpadní voda; stoková soustava; čistírna odpadních vod; energie z odpadní vody; tepelné výměníky pro zpětné získávání tepla; tepelné čerpadlo; wastewater; sewage system; wastewater treatment plant; energy from wastewater; heat recovery heat exchangers; heat pump