Rychlé zobrazování přesných stínů metodou předpočítané geometrie - Mikeš, Tibor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
Cílem této práce je navrhnout a implementovat efektivní způsob vykreslování zcela přesných (per-pixel correct) ostrých stínů ve scénách se statickou geometrií. Podstatou této metody je oddělené vykreslování osvětlených a zastíněných povrchů. Protože informace o zastínění trojúhelníku je známa ještě před jeho rasterizací, není potřeba provádět kontroly zastínění pro každý rasterizovaný fragment. Aby bylo možné scény tímto způsobem vykreslit, je potřeba je nejprve předzpracovat. Práce tedy kromě vykreslování stínů popisuje a implementuje také dva možné způsoby předzpracování scén.

The aim of this bachelor's thesis is to design and implement an effective method of rendering per-pixel correct hard shadows in scenes with static geometry. The principle of the method is in separate rendering of shadowed and lit surfaces. Whether a triangle is in shadow or not is known prior to its rasterization, which allows the renderer to omit per-fragment shadow calculations. Rendering a scene in this way requires it to be preprocessed. Therefore, two possible ways of preprocessing the scenes are described and implemented as well.
Fast Visualization of Precise Shadows Using Precomputed Scene Geometry
Keywords: počítačová grafika; stíny; předpočítané stíny; přesné stíny; statické scény; stínová tělesa; vykreslování; předzpracování; computer graphics; shadows; precomputed shadows; precise shadows; per-pixel correct; static scenes; shadows volumes; rendering; preprocessing