Standardizovaný postup přeseřízení stroje při změně obráběného typu - Nedoma, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Předložená bakalářská práce se zabývá standardizovaným postupem přeseřízení stroje při změně obráběného typu railu ve společnosti Bosch Diesel s. r. o. Jihlava. Jsou v ní popsány postupy externího přeseřízení přípravků, upínajících obrobky v obráběcích centrech a celkový postup přeseřízení obráběcího stroje. Vytvořené standardizované postupy jsou přiloženy v návodkách, které užívají pracovníci společnosti při přeseřízení stroje. Tyto „manuály“ minimalizují výskyt chybných kroků při přeseřízení a předcházejí jejich záměnám. Chyby vzniklé špatným postupem pracovníků, vedou k prodloužení doby, potřebné k přeseřízení stroje při změně obráběného typu, až o stovky minut měsíčně. Společnost Bosch Diesel s. r. o. přijala tyto návodky za své a díky nim ušetří několik desítek tisíc euro ročně.

The bachelor thesis at hand is dealing with standardized procedure of machine adjustment in process of machined rail type change in Bosch Diesel s.r.o. Jihlava. In the thesis, procedures of external adjustment of preparations that clamp workpieces into machining centers and overall procedure of machine adjustment are described. The elaborated standardized procedures are included in instruction manuals, which are used by workers of the company for machine adjustments. These “manuals” shall minimize occurrence of defective steps in the adjustment process and prevent their interchange. Mistakes based in incorrect procedure of the workers lead to prolongation of the time necessary for machine adjustment in process of change of machined type by up to hundreds of minutes per month. Bosch Diesel s.r.o. has adopted these instruction manuals and thanks to them shall save couple of tens of thousands euro per year.
Standardized procedure of the machine tool adjustment for change of the machined part type
Keywords: rail; přeseřízení; přípravek; standard; návodka; rail; adjustment; preparation; standard; instruction manual