Vyhodnotenie výkonu Proof-of-Stake protokolov odolných voči DoS - Ponek, Timotej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Táto práca je zameraná na vyhodnotenie Proof of Stake protokolov Algorand, LaKSA a COPOR z pohľadu vlastností kľúčových pre blockchainy. Dôraz je kladený na teoretickú analýzu protokolov z pohľadu bezpečnosti, výkonnosti a schopnosti vysporiadať sa s útokom typu DoS na lídrov, ktorý sú zodpovedný za tvorbu blokov v jednotlivých kolách. Jednotlivé protokoly boli implementované a rozšírené o anonymizačnú vrstvu pre zmarenie útokov typuDoS na lídra, a ich výkonnosť bola otestovaná. V neposlednom rade sme poukázali na ďalšímožný smer vývoja nového protokolu COPOR.

This diploma thesis focuses on evaluation of the Proof of Stake protocols Algorand, LaKSA and COPOR in terms of properties key to blockchains. The focus is on the theoretical analysis of the protocols in terms of security, performance, and ability to deal with DoS attack on the leaders responsible for block creation in each round. The individual protocols have been implemented and extended with an anonymization layer to thwart DoS attacks on the leader, and their performance has been tested. Last but not least, we pointed out another possible direction for the development of the novel COPOR protocol.
Performance Evaluation of DoS Resistant Proof-of-Stake Protocols
Keywords: blockchain; konsensus; Proof of Stake protokoly; Algorand; LaKSA; COPOR; anonymizácia; cibuľové smerovanie; tor; dandelion; VRF; PRF; blockchain; consensus; Proof of Stake protocols; Algorand; LaKSA; COPOR; anonymization; onion routing; tor; dandelion; VRF; PRF