Vztah mezi stukturou a vlastnostmi litých niklových slitin - Smékalová, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Niklové superslitiny jsou vyvinuty pro prostředí, která vyžadují korozivzdornost, žáruvzdornost a žárupevnost materiálu. Používají se hlavně pro součásti leteckých turbínových motorů a spalovacích turbín. Účinnost těchto zařízení se zvyšuje s rostoucí teplotou spalování, a proto je na jejich vývoj kladen velký důraz. Tato práce se zabývá vztahem mezi strukturou a vlastnostmi niklových superslitin Inconel 713LC a Inconel 738LC za pomoci světelné a elektronové mikroskopie.

Nickel superalloys are developed for conditions which request the corrosion resistance, the heat-resisting and the creep-resisting material. They are used for components of air turbine motors and internal combustion turbines. The efficiency of these mechanisms is elevated with increasing combustion temperature so their development is accentuated. This thesis is concerned with a relationship between a structure and properties of nickel superalloys Inconel 713LC and Inconel 738LC in this thesis.
Relationship between Structure and Properties of cast Ni-alloys
Keywords: niklové superslitiny; korozivzdornost; žáruvzdornost; žárupevnost; precipitáty; karbidy; creep; Inconel 713LC; Inconel 738LC; nickel superalloys; corrosion resistance; heat-resisting; creep-resisting; precipitates; carbides; crčel; Inconel 713LC; Inconel 738LC