Analýza ROC křivek zvukových signálů a jejich srovnání - Pospíšil, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Tato práce se zabývá možností využití ROC křivek pro ohodnocení metod, které pracují se zvukovými signály. Konkrétně se zaměřuje na možnosti detekce stresu v řečových signálech. Samotná detekce je prováděna ve frekvenční oblasti signálů. Z tohoto důvodu se práce snaží nalézt nejlepší metodu pro odhad spektra a řeší se také problematika velikosti spektra vstupních signálů. Je také navržen klasifikátor využívající ROC křivky, který rozhoduje, zda je vstupní signál stresový, nebo nestresový. Výstupem této práce jsou poznatky získané provedením analýz, z kterých jsou následně vyvozena doporučení.

This thesis deals with oportunity of ROC curve usage in the description of methods that work with sound signals. Specifically, it focuses on ways of detecting of stress in speech signals. The detection itselfs is done in a range of frequencies of the sound signal. There is also a classifier designed using ROC curves that decides whether the input signal is stressed or not. The output of this thesis are findings gathered from analyses and also some recommendation based on those analyses.
Analysis and comparison of ROC curves of audio signals
Keywords: ROC; AUC; lichoběžníková metoda; odhad spektra; neparametrické metody odhadu spektra; parametrické metody odhadu spektra; periodogram; Bartlettova metoda; Welchův periodogram; AR model; Yule-Walkerova metoda; Burgova metoda; detekce stresu; zvukové signály; ROC; receiver operating characteristic; AUC; trapezoidal rule; spectrum estimation; nonparametric methods for spectrum estimation; parametric methods for spectrum estimation; periodogram; Bartlett method; Welch method; AR model; Yule-Walker method; Burg method; detection of stress; audio signal