Aplikace pro záznam fotek a videoklipů ovládaná hlasem - Jurčík, Adam Dalibor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Cílem této práce je vytvořit aplikaci, která řeší problémy spojené s nahráváním videa a fotografií téže osoby při sportovních aktivitách. Těmito problémy jsou například neustálá potřeba přítomnosti dálkového ovbládání nebo přerušování činnosti z důvodu ručního spuštění. Situaci lze vyřešit pomocí hlasového ovládání a klíčových slov, po kterých se spustí pořízení fotografie. V práci je podrobně rozebráno, jakým způsobem lze implementovat hlasové ovládání na operačním systému Android v programovacím jazyce Java dohromady s pořízením snímku či videa. Dále vysvětluje ukládání těchto souborů a ovládání hardware zařízení, například fotoaparátu. Práce podrobněji popisuje dva přístupy k rozpoznání hlasu a jejich funkčnost v různých způsobech využití.

The goal of this work is to create an application that solves the problems of video and photo recording while the same person is playing sports. These problems are, for example, the need to carry a remote control or the constant interruption of the activity due to manual activation. This is solved by using voice control and keywords to trigger the taking of a photo. This paper discusses in detail how voice control can be implemented on the Android operating system in Java programming language. It also includes an explanation of how to store these files and how to control hardware devices such as the camera. The thesis includes a more detailed description of two approaches to voice recognition and describes their functionality in different applications.
Voice-controlled app for capturing photos and clips
Keywords: Android; rozpoznaní hlasu; keyword spotting; Java; sport; fotografie; video; aplikace; Google Play; ovládání hlasem; Android; voice recognition; keyword spotting; Java; sport; photo; video; application; Google Play; voice control