Zhodnocení metod pro synchronizaci času v řídicích systémech - Pacner, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2013)
V rámci tématu je sestaveno testovací prostředí, ve kterém se vyhodnocují různé metody pro synchronizaci času za účelem stanovení maximální dosažitelné přesnosti hodin v distribuovaném SCADA systému založeném na operačním systému QNX. Dále je provedeno měření parametrů komunikace pro různé technologie a podmínky. K tomuto účelu je nutná portace protokolu PTP do prostředí OS QNX.

Within this topic, a testing environment is built, where different clock synchronization methods are evaluated in order to establish a maximal achievable clock precision in a distributed SCADA system based on the QNX operating system. Furthermore a measurement of parameters of communication for different technologies and circumstances is taken. For this purpose, porting of the PTP protocol to QNX OS is necessary.
Experimental Evaluation of Clock Synchronization for Networked Control Systems
Keywords: synchronizace; čas; SCADA; QNX; PTP; NTP; GPS; synchronization; clock; SCADA; QNX; PTP; NTP; GPS