Odmrazovací soustavy letadel - Smékal, Aleš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Cílem této bakalářské práce je seznámení se s problematikou námrazy na letadlech. Obsahuje rozdělení jednotlivých systémů na odmrazovací a protinámrazové, dále je uvedena energetická náročnost a efektivnost jednotlivých soustav. Shrnuje situace, které jsou z hlediska vzniku námrazy pro letouny velice nebezpečné. Předkládá možnosti, jak námraze předejít, v případě jejího vzniku námrazu detekovat a informovat o ní pilota. V neposlední řadě shrnuje informace, jak námrazu odstranit.

The bachelor´s thesis is familiarization of me with icing on aircrafts. It includes the distribution systems for anti-icing and de-icing, energy intensity and efficiency are also included. It contains icing situations, which are very dangerous for aircrafts. Thesis shows possibilities, how to prevent ice formation, detect icing and keep pilot informed. And finally remove ice.
Aircraft de-icing systems
Keywords: Námraza; protinámrazový; letadlové systémy; led; odmrazování; Icing; anti-icing; aircraft systems; ice; de-icing