Tvarování přijímací charakteristiky mikrofonních polí - Bartoň, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Cílem této diplomové práce je shromáždění teoretických informací o~metodách tvarování přijímacích charakteristik mikrofonních polí a ověření jejich funkčnosti. Nejdříve jsou v~práci odsimulovány různé varianty lineárních uniformních i neuniformních mikrofonních polí a kruhových mikrofonních polí. Výsledky jsou následně ověřeny praktickým měřením v~ideálním prostředí. Následně je také provedena praktická implementace tvarovačů směrových frekvenčních charakteristik DAS(Delay And Sum), SAB(Sub Array Beamforming), CDB(Constant Directivity Beamforming), CDB-CA(CDB-Circular Arrays) a praktické i teoretické ověření jejich funkčnosti rovněž v~ideálních podmínkách. Jednotlivé tvarovací algoritmy jsou v závěrečné části práce mezi sebou porovnány na základě parametrů SNR(signal to Noise Ratio) a směrovosti.

The aim of the master thesis is to sum up theoretical information about beamforming methods of microphone arrays and to verify their functionality. At the beginning of this work there are simulated different varietes of linear uniform and nonuniform microphone arrays and circular arrays. The results are verificated by a practical measurement in ideal conditions. Then I will focuse on implementation of the DAS(Delay And Sum), SAB(Sub Array Beamforming), CDB(Constant Directivity Beamforming), CDB-CA(CDB-Circular Arrays) beamformer including theoretical and practical verification of the functionality in ideal conditions. At the end of this thesis are all beamforming methods compared with each other at SNR(signal to Noise Ratio) and directivity parameters.
Beamforming using microphone arrays
Keywords: Apertura; CDB; CDB-CA; CDB-ACA; DAS; DOA; FAS; interpolace; kruhové pole; lineární pole; mikrofonní pole; NULA; tvarovač; SNR; směrovost; směrová frekvenční charakteristika; tvarování přijímací charakteristiky; ULA; Aperture; beamformer; beamforming; beampattern; CDB; CDB-CA; CDB-ACA; circular array; DAS; DOA; directivity; FAS; interpolation; linear array; microphone array; NULA; SNR; ULA