Optimalizace výběru aktuátorů pro vzdušný průzkumný prostředek - Vítek, Milan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Cílem této práce je vytvoření doporučení pro výběr motorů, vrtulí a baterií pro vícemotorové létající prostředky, jež budou při dané konfiguraci optimální s ohledem na předpokládanou délku letu a dosažitelnou dynamiku. V práci jsou prostudovány parametry a charakteristiky motorů, vrtulí i baterií a jejich vzájemné závislosti. Na základě zjištění je pak navržen postup pro výběr komponent a optimální nastavení pracovního bodu. Rovněž je v práci popsán návrh a realizace prostředku k měření hlavních charakteristik motorů a vrtulí.

Purpose of this semestral thesis is to create a set of recommendations for choosing optimal motors, propellers and batteries for multi rotor flying vehicles with respect to flight time and flight dynamics. In this thesis you can find analysis of motor, propeller and battery properties and characteristics and their dependencies. Based on these findings there is a set of rules to choose optimal components and set optimal working point. This thesis also describes the design and implementation of a device used to measure the main characteristics of motors and propellers.
Optimizing the selection of actuators for reconnaissance flying robot
Keywords: Vrtule; elektromotory; teorie vrtulí; teorie motorů; konstrukce přípravku; měření parametrů; výběr aktuátorů; pomůcky výběru; Propellers; motors; propeller theory; motors theory; device design; measurement of parameters; selection of actuators; guide for selection