Příprava a charakterizace hydrogelů na bázi kationaktivního biopolymeru - Tesařová, Barbora (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2017)
Předložená práce se zabývá přípravou a charakterizací hydrogelů na bázi kationaktivního biopolymeru a anionaktivního tenzidu. Jakožto vhodný zástupce kationaktivního polymeru byl zvolen chitosan, díky jeho biokompatibilitě a biodegradabilitě, a N,N,N-trimethylchitosan, který byl v rámci závěrečné práce syntetizován z chitosanu. Výsledný produkt syntézy byl charakterizován pomocí SEC-MALS, elementární analýzy, infračervené spektroskopie a nukleární magnetické rezonance. U tohoto biopolymeru a jeho methylovaného ekvivalentu byly zkoumány jejich interakce se zástupci anionaktivních tenzidů, a to dodecylsulfátu sodného a tetradecylsulfátu sodného. Hlavní metodou této práce byla reologie, pomocí níž byly studovány připravené hydrogely chitosanu s tenzidy i připravené mikrogely N,N,N-trimethylchitosanu s tenzidy. Interakce mezi polymery a tenzidy tedy byly prokázány.

Presented thesis deals with the preparation and characterization of hydrogels based on positively-charged biopolymer and negatively-charged tenside. As an appropriate representative of positively-charged polymer was chosen chitosan, because of his biocompatibility and biodegrability, and N,N,N-trimethylchitosan, which was synthetised from chitosan in this diploma thesis. The final product of synthesis was characterised by SEC-MALS, elemental analysis, infrared spectroscopy and nuclear magnetic rezonation. Interactions between these polymers and representatives of negatively-charged tensides, which are sodium dodecylsuphate and sodium tetradecylsulphate, were investigated. The main method used in this thesis was rheology, through it were investigated prepared hydrogels based on chitosan and tensides and also prepared microgels based on N,N,N-trimethylchitosan and tensides. The interactions between polymers and tensides have been proved.
Preparation and characterization of hydrogels based on cationic biopolymer
Keywords: chitosan; N; N; N-trimethylchitosan; methylace; hydrogel; reologie; interakce; tenzidy; chitosan; N; N; N-trimethylchitosan; methylation; hydrogel; rheology; interactions; tensides