Mozaikové geopolymerní tenkovrstvé omítky pro dekorativní aplikace - Svidroňová, Barbora (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2012)
Táto baklárska práca sa zaoberá prípravou maozaikových geopolymérnych omietok, použitými plnivami a sleduje ich vplyv na výsledné vlastnosti geopolymérnej omietky. Cieľom práce je výber vhodných surovín pre plnivo, stanovenie optimálneho pomeru plnivo-piesok a príprava omietky s vhodným farebným odtieňom. V experimentálnej časti, pri zisťovaní vhodného pomeru východzích surovín, boli pripravené trámce z rôznych druhov metakaolínu, piesku, vody a vodného skla. Trámce boli podrobené skúškam pevnosti v tlaku a v ťahu za ohybu. Pri samotných omietkach sa sledovalo ich nanášanie, pevnosť, farebné odtiene a tvorba výkvetov.

This bachelor thesis deals with preparation of mosaic geopolymeric plasters, used fillers and it observes their influence on the final properties of geopolymeric plaster. The aim of the study is the selection of proper raw materials for filler, the determination of optimal filler-to-sand ratio and the preparation of plaster with proper shade of colour. In experimental part, during the detection of adequate ratio of raw materials, there were prepared beams from several types of metakaoline, sand, water and water glass. The beams were tested for compressive strength and bending. The blasters themselves were watched for their applying, hardness, shades of colour and efflorescence.
Mosaic geopolymeric thin-film plasters for decorative applications
Keywords: geopolymér; alkalická aktivácia; metakaolín; plnivo; geopolymer; alkali activation; metakaoline; filler