Hydraulicky poháněná vertikální štípačka dřeva - Moravec, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Bakalářská práce vypracována v rámci bakalářského studia se v úvodu zabývá kritickou rešerší štípacích strojů na dřevo a přehledem technických parametrů štípaného materiálu. Následně se práce zabývá bezpečnostními požadavky kladenými na zařízení tohoto typu a jejich konkrétním znění v rámci řešené problematiky. V další části práce byl navrhnut hydraulický obvod a prvky hydraulického obvodu společně s návrhem nosného rámu štípacího zařízení dle předem zadaných parametrů. Společně s návrhem štípacího zařízení byla vytvořena výkresová dokumentace celkové sestavy a svařovací podsestavy rámu zařízení.

The bachelor's thesis developed within the framework of the bachelor's study deals with a critical research of wood splitting machines and an overview of technical parameters of the material to be split. Subsequently, the thesis deals with the safety requirements imposed on this type of equipment and their specific form within the framework of the problem addressed. In the next part of the work, the hydraulic circuit and elements of the hydraulic circuit were designed, together with the design of the supporting frame of the splitting machine according to the predefined parameters. Together with the design of the splitting equipment, a drawing documentation of the overall assembly and welding sub-assembly of the equipment frame was created.
Hydraulically driven vertical wood splitter
Keywords: Vertikální štípací stroj; přímočarý hydromotor; hydrogenerátor; hydraulický obvod; dřevo; svařovaná konstrukce; elektromotor; Vertical log splitter; linear hydraulic motor; hydrogenerator; hydraulic circuit; wood; welded structure; electric motor