Technologie výroby zápustky - Kubášek, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Cílem diplomové práce je upravit technologii obrábění zápustky na CNC soustruhu tak, aby byl podstatným způsobem snížen celkový čas na výrobu zápustky, a tím i výrobní náklady. Je proveden rozbor technologie obrábění vnitřní části zápustky a navržena změna obrábění této části. Nová technologie je rozpracována ve dvou variantách, kdy v jedné variantě je pro tvorbu programu využit CAD/CAM systém a ve druhé obráběcí cykly. Na závěr práce je provedeno technicko-ekonomické zhodnocení.

The aim of the master´s thesis is to adjust the technology of machining of a die on the CNC lathe so that the total time for the production of a die could be reduced significantly and in this way also the production costs. The analyse of the technology of the machining of the inner part of the die is carried out and a change in the machining of this part is suggested. The new technology is elaborated in two variants when the CAD/CAM system is used for the creation of a programme in a variant and the machining cycles in the other. The technical and economical evaluation is performed at the end of the thesis.
Technology production of die
Keywords: Soustružení; CNC technologie výroby; programování; technologický postup; soustružnické nástroje.; Turning; CNC production technology; programming; technology procedure; turning tools.