Volba optimálního nástroje pro vybranou technologii obrábění - Podstata, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato práce srovnává vlastnosti čtyř vyměnitelných břitových destiček od různých dodavatelů při frézování. Srovnávacími faktory jsou řezná síla, opotřebení destiček a drsnost výsledného povrchu. Diplomová práce je rozdělena na dvě části – rešerši a experiment. Rešerše rozebírá silové zatížení, možnost jeho měření, povrchové úpravy nástrojů, frézy a vyměnitelné břitové destičky. Experiment měl podobu měření silového zatížení při čelním frézování, změření drsnosti povrchu obrobeného materiálu a změření opotřebení destiček na optickém měřidle. Na základě měření byly vyměnitelné břitové destičky porovnány.

This thesis compares the properties of four types of replaceable cutting tool inserts from different suppliers during milling. The comparative factors are cutting force, material loss of the insert and the roughness of the resulting surface. The thesis is divided into two parts - a comprehensive overview of the current state of knowledge and an experiment. The first part analyzes the load, the possibility of its measurement, surface treatment of tools, milling cutters and replaceable inserts. The experiment took the form of measuring the load during face milling, measuring the surface roughness of the machined material and measuring the material loss of the inserts on an optical strain gauge. The replaceable cutting tool inserts were compared based on the performed measurements.
Selection of an optimal tool for the selected machining technology
Keywords: frézování; silové zatížení; opotřebení; VBD; řezná síla; milling; load; material loss; replaceable cutting tool insert; cutting force