Elektronický světlík - Coufal, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Teoretická část práce obsahuje popis LED a dalších součástí obvodu, které jsou ve svítidle využity. Praktická část se zabývá LED svítidlem, jeho návrhem, výrobou a uvedením do provozu. Zkoumá možnost měření stěžejních veličin popisujících okolní záření a jejich reprodukci v interiéru pomocí uměle vytvořeného světla. Záření odpovídajících parametrů je tvořeno vhodným mísením záření ze studených a teplých bílých LED. Pro řízení LED je navržen, sestaven a testován zdroj konstantního proudu. Ten je řízen mikroprocesorem, což umožňuje rozšíření funkcionality o další režim, ve kterém může zařízení pracovat. Mikroprocesor vyžaduje přítomnost zdroje malého napětí, který je realizován pomocí zdroje topologie Flyback.

Theoretical part of this thesis describes LEDs and other circuitry used for LED light design. LED light is designed, manufactured and put into operation. This thesis examines possibilities of measuring exterior light and its key parameters. The device uses two sets of LEDs – warm white and cold white to create light with parameters dependent on exterior light. LEDs are driven by constant current sources that are designed, manufactured and examined in this thesis. The device is microprocessor-controlled, which allows to switch between multiple modes of operation. Flyback SMPS is used to power the microcontroller.
Electronic skylight
Keywords: Spínaný zdroj; LED; Flyback; snižující měnič; svítidlo; SMPS; LED; Flyback; buck converter; LED lighting