Nekonveční metody svařování tvářených slitin hořčíku - Klimčáková, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství)
Diplomová práce je zaměřena na posouzení možností svařování tvářených slitin hořčíku konvenčními i nekonvenčními metodami. Byly k dispozici tvářené slitiny hořčíku AZ31, AZ61, ZE10 a ZE41, které byly svařeny metodami Friction Stir Welding, pulzním pevnolátkovým a kontinuálním vláknovým laserem. Byl hodnocen vliv jednotlivých metod na mikrostrukturu a základní mechanické vlastnosti svarových spojů. Ke studiu bylo využito metod světelné a rastrovací elektronové mikroskopie, zkoušky tahem a měření mikrotvrdosti dle Vickerse. Z výsledků experimentu lze konstatovat, že z hlediska zachování meze pevnosti je nejvhodnější svařování metodou Friction Stir Welding. Z porovnání mikrostruktury a základních mechanických vlastností vyplývá, že pro svařování hořčíkových slitin je vhodnější kontinuální vláknový laser. V literatuře nebyly informace o svařování metodou FSW slitin skupiny ZE uvedeny, podobná situace nastává v případě svařovaných plechů o tloušťce 0,8 mm a 1,6 mm.

Master's thesis deals with consideration possibility of conventional and unconvetional welding methods of wrought magnesium alloys. Methods of Friction Stir Welding, Pulsed Nd:YAG laser and Continuous Fiber laser was used to join magnesium alloy sheets AZ31, AZ61, ZE10 and ZE41. For studying influence of processing parameters on microstructure and mechanical properties were used methods of light microscopy, scanning electron microscopy, tensile tests and microhardness measurements. The results of tensile tests show that from the point of view of keeping ultimate tensile strength is the best methods for welding magnesium alloys Friction Stir Welding. Compared with Nd:YAG laser, fiber laser give better properties of welds. From comparing microstructure and mechanical properties . It wasn't found publications about Friction Stir Welding of magnesium ZE alloys or about FSW sheets with thickness only 0,8 mm and 1,6 mm.
Unconventional methods of welding of wrought magnesium alloys
Keywords: tvářené hořčíkové slitiny; svařování; TIG; vláknový laser; Nd:YAG laser; Friction Stir Welding; wrought magnesium alloys; welding; TIG; fiber laser; Nd:YAG laser; Friction Stir Welding