Vývoj a současně vyráběné jednoproudové motory - Štefanovič, Peter (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Hlavným cieľom tejto bakalárskej práce je akýsi ucelený prehľad v oblasti jednoprúdových motorov. Stručne vysvetľuje širokú problematiku plynových turbín z hľadiska samotného fungovania, princípu činnosti a rôznych výhod a nevýhod. Ďalej uvádza jednotlivé oblasti použitia a aplikácie. V úvode práca oboznamuje s históriou a príchodom prúdových motorov do najvýznamnejšieho odvetvia - leteckej dopravy. Hlavná časť je zameraná aj na súčasnú výrobu jednotlivých typov motorov s uvedením základných parametrov. V poslednej časti sú klasifiko-vané predbežné možné opatrenia, ktoré by mohli ovplyvniť a zlepšiť podaktoré parametre. Na záver sú v krátkosti naznačené niektoré trendy a smery ich vývoja.

The main object of this bachelor thesis is a comprehensive review of jet engines. The thesis briefly explains the broad issue of gas turbines in terms of their operation and various advantages and disadvantages. Then it presents particular application areas. At the beginning it notes the history and introduction of jet engines to the significant field of aviation. The main part focuses also on the current manufacturing of individual types of engines with technical data. In the last section there are classified provisional steps which could affect or improve some parameters. In the end of the bachelor thesis trends and developments are suggested.
Development in pure jet engine and production survey
Keywords: Jednoprúdový motor; tepelný stroj; ťah; spaľovacia komora; turbína.; Pure jet engine; heat engine; thrust; combustion chamber; turbine.