Zpracování obrazových dat s velkým dynamickým rozsahem - Kocich, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
V první části je vysvětlen pojem HDR, zpracování obrazu a několik základních pojmů z fototechniky. Dále jsou popsány požadavky pro správné zachycení scény s vysokým dynamickým rozsahem pomocí série několika snímku stejné scény ale s rozdílnou expozicí. Je vysvětlen základní proncip spojení těchto fotografií do jednoho snímků s velkým dynamickým rozsahem. Metody mapovýní tónů popisují komprimaci velkého dynamického rozsahu do rozsahu standartních zobrazovacích zařízení. Je popsáno několik komerčních programů pro tvorbu HDR fotografie. Vlastní algoritmus ukazuje možnost jak zobrazit scénu s vysokým dynamickým rozsahem pomocí masek užitečných oblastí.

First part describe terms HDR, image processing and some basic terms of photography. There is describe requirements for corect capture high dynamic range scene through the use of colection of photos with same scene but with diferent exposure value. Next thing is describnig principles for connect these photos to one photo with high dynamic range. Tone mapping methods describes compression of high dynamic range to dynamic range of standard screens. Some commercial program for HDR making is describe here. Main algoritmus show possibility how display high dynamic range scene through the use of kernel of usefull areas.
HDR image processing tool
Keywords: dynamický rozsah snímku; HDR; GDI+; image processing; HDR; GDI+; image processing; tone-mapping